سیپ ترانک SIP Trunk چیست

سیپ ترانک چیست

در صورتی که قصد خرید خط تلفن شهری، یا ارتباط بین مراکز تلفن را داشته اید حتما با اصطلاحی به نام سیپ ترانک بر خوردید. این سوال پیش آمده که سیپ ترانک SIP Trunk چیست و آیا برای من مناسب است. چه کاربردی دارد و روش راه اندازی به چه شکل است. در این مطلب پاسخ پرسش ها را بیان کرده و راجع به آن توضیحات لازم را ارایه داده ایم.

در ادامه با تیما شبکه همراه باشید تا با سیپ ترانک به طور کامل آشنا شویم.

آشنایی با سیپ ترانک

سیپ ترانک از دو کلمه سیپ SIP و ترانک Trunk تشکیل شده است. ابتدا با این دو آشنا شده و سپس مفهوم کلی سیپ ترانک چیست را بیان می کنیم.

ترانک Trunk در مبحث مخابرات به معنی ارتباط بین سیستم های مختلف مخابراتی است. در این ارتباط صدا و تصویر بین دو سیستم تلفنی برقرار می شود. در سیستم های قدیمی ترانک به صورت دیجیتال بین مراکز برقرار می شد. در سیستم های نوین مخابراتی این ارتباط با استفاده از VoIP برقرار می شود. برای برقراری ارتباط روی بستر ویپ از پروتکل های ارتباطی استفاده می شود که یکی از آنها سیپ SIP می باشد.

سیپ SIP یکی از پروتکل های سیستم تلفنی تحت شبکه می باشد. پروتکل های ویپ مجموعه ای از قوانین ویپ می باشند که بر اساس آن تجهیزات سیستم های تلفنی با هم ارتباط برقرار می کنند. سیپ SIP یکی از انواع این پروتکل ها می باشد. سیپ پر کاربرد ترین پروتکل مورد استفاده در سیستم VoIP می باشد که توسط تجهیزات متعددی پشتیبانی می شود.

در صورت علاقه به کسب اطلاعات بیشتر در این مقوله می توانید مطلب آشنایی با پروتکل های VoIP و انواع آن را مطالعه فرمایید.

با توجه به مفاهیم مطرح شده سیپ ترانک SIP Trunk یک ارتباط بین مراکز و تجهیزات ویپ است که با استفاده از پروتکل سیپ برقرار می شود.

کاربرد Sip Trunk

همانطور که گفته شد سیپ ترانک برای ارتباط بین تجهیزات تلفنی ویپ استفاده می شود. یکی از موارد استفاده این است که شما می توانید بین مراکز خود ارتباط تلفنی بر قرار کنید. اما مورد دیگری که درسیپ ترانک چیست بیشتر به آن می پردازیم بحث انتقال خطوط تلفن شهری روی این ارتباط است.

خطوط تلفن شهری برای ارتباط بین افراد ابداع گردید. برای این منظور به هر منزل یا مرکز و سازمان یک خط شهری با شماره تلفن ارایه می شود. برای ارایه این شماره یک زوج سیم مسی از مخابرات تا محل شما کشیده شده و روی آن خط تلفن شهری یا بوق داده می شود. با گسترش سیستم های مخابراتی و ظهور سیستم تلفن تحت شبکه، نوع جدیدی از ارایه خطوط شهری ابداع گردید.

در این روش یک ارتباط از جنس IP بین شما و مرکزی که قرار است از آن تلفن دریافت کنید برقرار می شود. ارتباط می تواند از نوع اینترنت، اینترانت، وایرلس یا مودم های خاص باشد. بر روی این بستر شماره های تلفن شهری به سیستم تلفنی شما منتقل می شود. استفاده از این سیستم در دنیا رو گسترش بوده و در حال جایگزینی با سیم مسی است. دلیل این امر مزایای استفاده از این سیستم است که به آن می پردازیم

مزایای استفاده از سیپ ترانک به جای خطوط مسی

حذف محدودیت های سیم مسی: سیم مسی دارای محدودیت نصب است. این سیم باید از مخابرات تا تک تک مشترکین کشیده شود که نیاز به حفاری و رفع موانع و سایر موارد است. برای اینکه بدانید بزرگترین مزیت  سیپ ترانک در چیست ، همین عدم وابستگی به سیم مسی است.

عدم محدودیت تعداد شماره روی یک ترانک: بزرگترین مزیت سیپ ترانک عدم محدودیت در تعداد شماره است. روی هر زوج سیم مسی یک شماره قابل ارایه است. یعنی برای هر شماره یک زوج سیم تا محل شما باید کشیده شود. در صورتی که 30 خط داشته باشید نیاز به 30 زوج دارید. حالا در نظر بگیرید برای یک برج چه تعداد سیم مسی مورد نیاز است. اما روی یک رشته فیبر نوری می توانید تعداد زیادی شماره را منتقل نمایید. در حال حاضر و با وجود این تکنولوژی مخابرات دیگر یه مجتمع ها و برج های خدمات سیم مسی ارایه نداده و فقط از این روش استفاده می کند.

یکپارچگی روی یک بستر: یک رشته فیبر کافی است تا شما روی آن هم اینترنت داشته باشید، هم تعداد زیادی شماره تلفن و هم سرویس های دیگر مانند IP TV

قابلیت انتقال شماره: در سیستم سنتی هر مرکز دارای شماره های مشخصی است. در صورت نقل مکان به محلی خارج از محدوده مخابراتی، نمی توانید شماره های خود را انتقال دهید و مجبور به دایورت و هزینه آن می شوید. در سیپ ترانک خط برای شما بوده و هر جای دیگری بروید می توانید آن را با خود ببرید.

داشتن یک سر شماره: در سیپ ترانک شما دارای یک سر شماره هستید. در صورتی که دارای دو یا بیشتر خط باشید در زمان تماس با هر خط، عدد سر شماره روی کالر آیدی نمایش داده می شود. از طرفی هر کس با سر شماره تماس بگیرد در صورت اشغالی هریک از کانال ها، روی کانال بعدی تماس برقرار می کند. پس نیازی نیست تعداد زیادی شماره روی کارت ویزیت درج کنید یا تماس گیرنده تمام شماره ها را تست کند تا ببیند کدام آزاد است. یک شماره برای تمامی خطوط کافی است.

قیمت مناسب تر: هزینه خطوط سیپ ترانک از سیم مسی کمتر است. شما اگر یک سیپ ترانک با 10 شماره بگیرید، از لحاظ قیمت از خرید 10 شماره روی سیم مسی پایین تر می افتد.

شماره های 4 و 5 رقمی

یکی از خدماتی که شرکت مخابرات ایران روی سیپ ترانک ارایه می دهد ارایه شماره 4 و 5 رقمی است. این نوع شماره هم دارای پرستیژ برای شرکت است، و هم حفظ کردن آن آسان است. این سرویس در اختیار مخابرات بوده و ارایه آن توسط این شرکت انجام می شود. این سرویس ها توسط مخابرات به شکل یک و دو طرفه واگذار می شود. در مدل یک طرفه فقط با شما تماس گرفته می شود. در دو طرفه شما از طریق آن قادر به شماره گیری نیز خواهید بود. روی این سرویس 30 کانال ارایه می شود. یعنی 30 تماس همزمان می توانید داشته باشید.

سیپ فون چیست؟

سیپ فون SIP Phone نوع جدید ارایه خطوط شهری است که روی بستر ADSL یا FTTH ارایه می شود. برای این اتصال چند روش وجود دارد.

یک روش متداول استفاده از مودمی است که از سیپ فون پشتیبانی کند. در این سیستم مودم شما یک کانکشن ارتباطی با مرکز تلفن زده، و اصطلاحا در آن رجیستر می شود. خروجی مودم بوق آنالوگ است. مودم هایی که از این سیستم پشتیبانی می کنند، دارای پورت های RJ11 می باشند.

روش دوم استفاده از تلفن های IP و رجیستر کردن مستقیم تلفن به مرکز تلفنی است که SIP Phone ارایه می دهد.

روش سوم استفاده از مبدل ATA است. این مبدل تلفن های آنالوگ را در مرکز تلفن VoIP رجیستر می کند.

سیپ فون چیست

تفاوت سیپ ترانک با سیپ فون

برای بیان اینکه تفاوت سیپ ترانک و فون در چیست ، سیپ ترانک ارتباط بین دو مرکز تلفن تحت شبکه است. این ترانک می تواند برای ارتباط بین دو مرکز تلفن، یا اتصال به شرکت های ارایه کننده خطوط شهری باشد. در این سیستم مرکز تلفن تحت شبکه شما به شرکتی که از آن سیپ ترانک گرفته اید متصل می شود، و از آن طریق خطوط شهری برای شما منتقل می شود. پس ارتباط برای مرکز تلفن است. در روش سیپ فون تلفن شما مستقیما یا با یک مبدل به مرکز تلفن رجیستر می شود.

شرکت های ارایه دهنده SIP Trunk

خطوط ارایه شده روی سیم مسی و سنتی، در انحصار مخابرات است. در حالی که سیپ ترانک توسط شرکت های مختلفی ارایه می شود. در ذیل شرکت های ارایه دهنده سیپ ترانک آورده شده است.

  • شرکت مخابرات
  • آسیاتک
  • شاتل
  • پیشگامان
  • رسپینا
  • فن آوا
  • صبا نت
  • لایزر
  • فناپ تلکام
  • مبین نت
پیمایش به بالا