کاربرد VoIP

کاربرد VoIP

VoIP دارای مزایای بسیاری است که هر مجموعه می تواند به نوعی از آن استفاده کند. در ذیل چند مورد از کاربرد VoIP برای نمونه آورده شده است و موارد دیگر توسط هر سازمان قابل شناسایی است.

چه کسانی از ویپ بهره می برند

سازمان ها، شرکت ها و ادارات دارای شعب


سازمان ها و مجموعه هایی که دارای دو و یا چندین دفتر و شعبه در یک شهر و یا شهرها و کشورهای مختلف می باشند، به صورت روزانه با همدیگر در حال تماس تلفنی می باشند. این مجموعه ها برای این کار از سیستم تلفن شهری بهره می برند.

مزیت و کاربرد بزرگ سیستم VoIP برای این مجموعه ها یکپارچه سازی تلفن مجموعه می باشد. با کمک تکنولوژی VoIP سیستم تلفن تمام مراکز با هم یکپارچه شده و در حکم یک سانترال واحد عمل می کنند. ارتباط داخلی با همدیگر تنها با گرفتن شماره داخلی میسر می شود و دیگر مشکلات شماره گیری طولانی و اشغالی خطوط و موارد دیگر نمی شوند. انتقال شخصی که از بیرون دفتر شماره گیری کرده به افراد حاضر در دفاتر دیگر و شعب و کارخانه از همان محل میسر می باشد و نیاز به ارجاع دادن شخص به گرفتن شماره دفاتر دیگر نیست. دیگر اینکه برای ارتباط با کلیه دفاتر تنها ارایه دادن شماره و درج روی کارت شماره دفتر مرکزی کفایت می کند. مزیت بزرگ دیگر آن این است که کلیه مکالمات بصورت رایگان انجام می پذیرد.

مطلب پیشنهادی: راه اندازی ویپ

کابرد VoIP در شرکت ها

کاربرد VoIP در دور کاری

امروزه دورکاری برای کاهش هزینه ها به امری عادی بدل شده است. افرادی که نیاز به حضور فیزیکی آنان نیست در منزل . یا محل دیگر خارج از مجموعه به انجام امور مشغول می گردند. کاربرد VoIP برای این افراد این است که یک گوشی داخلی در محلی که هستند قرار داده می شود تا علاوه بر از بین بردن هزینه مکالمه، تماس به راحتی صورت گرفته و تماس از بیرون مجموعه با این شخص به آسانی صورت گیرد و حضور آن شخص در خارج شرکت احساس نشود.

رستوران ها، مراکز خدماتی و فروشگاه های زنجیره ای

رستوران ها و فروشگاه های زنجیره ای که سرویس های بیرون بر نیز دارند علاوه بر اینکه با همدیگر در تماس هستند لازم است تماس مشتری را به نزدیکترین شعبه انتقال دهند. بهترین روش برای این کار استفاده از سیستم VoIP می باشد. با این کار یک شماره به عنوان شماره مرکزی به مشتریان اعلام می گردد و سپس از آنجا تماس ها به نزدیکترین شعبه انتقال می یابد. کاربرد VoIP در اینجا متمرکز کردن شماره است.

کاربرد VoIP برای افراد کثیر السفر

افرادی که بصورت مداوم در حال سفرهای داخل و خارج از کشور می باشند بیشترین بهره را از این سیستم می برند. این افراد در مکان هایی که به سرویس اینترنت مجهز می باشد می توانند با موبایل خود به مرکز تلفن تحت شبکه به مانند یک داخلی با پرسنل شرکت در تماس باشند و یا با شماره های مستقر در دفتر شماره گیری نمایند که سبب کاهش هزینه می گردد. از دیگر امکانات این سیستم امکان اتصال سیم کارت به این مجموعه می باشد. بدین معنی سیم کارت داخل دستگاه نصب شده و اشخاص می توانند با شماره موبایل کسی که در سفر است تماس گرفته و مکالمه از طریق اینترنت به موبایل متصل به اینترنت انتقال یابد که سبب کاهش هزینه رومینگ برای مسافر و کاهش هزینه مکالمه بین المللی برای تماس گیرنده می گردد.

انتقال خطوط تلفن شهری و داخلی

در برخی نقاط مانند کمپ های واقع در بیابان، مراکز دور از شهر، ایستگاه های دریایی و مناطق صعب العبور، مخابرات امکان واگذاری خطوط تلفن را ندارد. برای استفاده از خطوط شهری در چنین مراکزی سرویس VoIP مورد استفاده قرار می گیرد. ابتدا به کمک لینک وایرلس یک بستر ارتباطی بین دو نقطه ایجاد می گردد، سپس خطوط تلفن به این نقاط انتقال می یابد.

انتقال خطوط شهری در VoIP

استفاده از خطوط واقع در شهر دیگر

فرض نمایید در دفتری واقع در یک شهر قرار دارید و تماس های زیادی با شهر یا کشور دیگری برقرار می کنید یا تماس های زیادی از آن جا با شما گرفته می شود.

اولین مزیت این سیستم برای شما این است که در صورت در اختیار داشتن یک شماره در شهر و کشور دیگر، تماس هایی که حاصل می کنید هزینه مکالمه شهری عادی در آن نقطه محاسبه می شود. همچنین افراد تماس گیرنده با شما نیز هزینه مکالمه شهری عادی را پرداخت می کنند. مزیت دیگر این سیستم آن است که شخص تماس گیرنده متوجه عدم حضور شما در آن شهر نمی گردد. برای مثال می توانید برای انجام معاملات خارجی، خود را واقع در دفتری خارج از ایران معرفی کرده ولی تماس ها از داخل ایران پاسخگویی شود.

استفاده از خطوط شهری های دیگر

کاربرد VoIP برای کارخانجات و مجموعه های وسیع

استفاده از سیستم های رایانه ای و شبکه برای سازمان ها و مجموعه ها و کارخانجات امری اجتناب ناپذیر است. تمامی کارخانجات و مراکز دارای وسعت برای انتقال اطلاعات و داده ها بصورت وایرلس یا فیبر نوری یک ارتباط شبکه ای بین نقاط فراهم می کنند. راه اندازی سیستم تلفن مرکزی تحت شبکه بر روی همین بستر امکان پذیر می باشد و دیگر نیاز به کابل کشی مجزا برای تلفن وجود ندارد.

خطوط مجازی

استفاده از سیم های مسی برای تلفن اولین نوع ارایه خطوط توسط شرکت مخابرات بود. بعد از ظهور ویپ، خطوط مجازی پا به عرضه وجود گذاشت. این خطوط نه به شکل سیم مسی، بلکه روی بستر IP ارایه شد. در مدل زوج سیم، برای هر خط تلفن نیاز به یک سیم مجزا بود. در مدل جدید، بر روی اینترنت یا مودم های خاص، با یک جفت سیم، فیبر یا بیسیم میتوان تعداد زیادی خط تلفن واگذار کرد. از مزایای دیگر این روش، امکان انتقال شماره در صورت جابجایی است.

برای راه اندازی و استفاده از امکانات این سیستم با ما تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا